Ferma de midii Dalboka

Intr-un weekend torid din iulie am zis sa dam o fuga la mare, sa ne racorim. Am facut o rezervare pe site-ul unui hotel din Vama Veche (singurul unde apareau pe site locuri ibere) si am plecat sa ne petrecem acolo un weekend. Auzind de ferma de midii de la Dalboka acolo am zis ca vom lua pranzul.DSC_4242Din pacate Vama Veche ne-a lasat un gust amar, mizerie si aglomeratie, ba mai mult hotelul la care am fost cazati se pare ca merita cu prisosinta ocolit. Am ajuns la hotel dimineata, sa ne luam in primire camera. Ne-a intampinat o doamna ce se revarsa pe scaun si cu o tigara in coltul gurii, vorbind cat se poate de arogant (cu noi, clientii) si ne-a luat la misto ca ce rezervare e aia facuta pe site la ei, ca daca nu am dat avans nu avem camera rezervata. Adica, intreb eu, rezervarea pe mail e nula desi mi se spune acolo foarte clar ca este in regula si chiar imi multumesc ei pentru alegerea facuta. Ce frumos, chiar ca ma voi mai duce la ei si a doua oara, in mod sigur, si voi avea grija ca si prietenii mei sa aleaga fix acelasi hotel si prietenii prietenilor mei…  Oare cei care detin  hotelul sunt  interesati de clienti pentru sezonul urmator?

Acesta este site-ul hotelului: http://www.hoteljakuzzi.ro/

Atentie deci la Hotel Jacuzzi Vama Veche pentru cei care fac rezervare la telefon sau pe site – sunt nule daca nu platiti si avans. Acum vine intrebare unde sa platim avansul? Si raspunsul “matroanei” de acolo: pai algem noi dintre clientii care stau mai multe nopti si le dam un mail cu datele, dar dumneavoastra doreati sa stati doar o noapte, de ce sa ma mai obosesc sa va dau mailul?

Vazand toate acestea, ne-a apucat asa un drag de litoralul nostru, incat am plecat in Bulgaria, sa mancam si noi ceva de pranz. Si stiind de ferma de midii Dalboka,  ca acolo vom lua pranzul, asa cum stabiliseram la plecare. Si cu cazarea, vedem noi.

Ferma și restaurantul Dalboka sunt bine ascunse undeva sub malul stâncos al Mării Negre. De unde și numele. Dalboka înseamnă “adânc”, ceea ce face sens în cazul nostru, pentru că terasa este așezată fix la baza stâncilor. Cu toate acestea – sau poate tocmai din acest motiv – locul este extrem de popular printre cunoscători. Mulți susțin că aici se mănâncă cele mai bune midii de pe litoralul bulgăresc. Deci și românesc.DSC_4251Iubitorii de delicatese marine vin de la zeci sau sute de kilometri să se bucure de bunătățile proaspăt scoase din mare la Dalboka.

Cum ajungem la Dalboka?

Iesim din tara pe la Vama Veche si mergem drept spre Albena. Dupa vreo 30-40 de kilometri, vedem un semn care indica “Cape Kaliakra”. Acest semn este la intrare in orasul Kavarna.  Am intrat totusi in oras sa cautam un bancomat, pentru ca nu aveam la noi leva. Si l-am gasit fix la intrare in Kavarna. Apoi ne-am intors la semnul spre “Cape Kaliakra” si am mers pe unde indica. Dupa alte cateva zeci de metri, semnul se repeta, indicand tot stânga.  Mergem apoi cam 2 kilometri si, la un moment dat, pe dreapta, observam un drum asfaltat care-o ia prin camp, spre mare. Mergem pe aici preț de 2 kilometri. La un moment dat, drumul se ingusteaza (nu incap doua masini) si incepe sa coboare. Pe-aici e!  Mergem incet, drumul coboara spre mare si vedem in sfarsit  ferma si restaurantul. Pentru ca am ajuns destul de devreme, la ora 11 dimineata, am gasit loc de parcare chiar langa restaurant, insa atunci cand am plecat, dupa vreo ora,  masinile erau intinse pe tot drumul ce cobora.DSC_4212Indicatii drum spre ferma de midi Dalboka, pe scurt:

Constanta – Vama Veche – Bulgaria – Vaklino – Shabla (mergeti spre Kavarna) – Scoicaria Dalboka (inainte de intrarea in orasul Kavarna – faceti stanga spre Balgarevo, apoi dreapta acolo unde veti vedea un indicator spre scoicarie).

Coordonate GPS:

Latitudine – 43.4037 N

Longitudine – 28.3887 EDSC_4242Ce sa mancam din meniul variat?

Pai ce altceva decat midii, midii, midii. La gratar, afumate, cu orez, cu sos de coconut, cu legume, cu mere, sarmale cu midii.

Am ales midii la tigaie – daca e sa mergem pe principiul ca sosul e cel care face diferenta atunci cand vine vorba de scoici, sosul picant de la midiile la tigaie a fost cel mai bun mancat pana acum.

Sotiorul meu a ales midii cu orez (midii Burgas) si  a fost incantat de ele, foarte consistente si condimentate.DSC_4235Cât costă?

Am atasat meniul, sa stiti ce mancati cand mergeti si cat va costa.dalboka_meniu

Numeroase radare sunt pe drumul spre Dalboka. Noi am intalnit 3 echipaje de politie si la dus la intoarcere. Drumul de la Vama pana la Kavarna e foarte bun, refacut de curand. Partea proasta e ca bulgarii au o limitare cel putin stranie de viteza: 40km/h.  Asa ca incercati sa nu apasati prea mult pe acceleratie.

La intoarcere am mers si la “Cap Kaliakra“, locatie despre care veti putea citi intr-un articol viitor.

error: Content is protected !!