Ciocanesti – satul caselor incondeiate

Prima imagine a acestui sat ce va ramane cu siguranta intiparita in memorie este cea a caselor incondeiate cu motive viu colorate, inspirate din portul traditional. Este ca si cum au fost luate toate aceste motive populare de pe camasile taranesti sau de pe ouale incondeiate si le-ar fi asezat pe peretii cladirilor. De aici si denumirea de case “incondeiate” cum le spun omenii din partea locului.2Nu este ulita sau varf de deal in Ciocanesti unde sa nu vezi case pictate cu simboluri stravechi. Localnicii pastreaza traditia decorarii caselor la exterior cu modele traditionale, asa cum au vazut la parinti si la bunici. Pana si Posta, magazinele sau cladirea Primarie respecta obiceiul.DSC_1551_tonemappedDSC_1544_tonemappedDSC_1537_tonemappedPentru ca specificul satului sa ramana nealterat, Consiliul Local a aprobat printr-o hotarare obligatia ca oricine isi construieste casa sa-si decoreze fatada cu motivele deja consacrate.sAm ajuns si noi in acest loc pe cand ne aflam intr-o mini-vacanta de 1 Mai in Bucovina. Satul Ciocanesti se afla la 20 Km de statiunea turistica Vatra Dornei  unde noi eram cazati, asadar am ajuns destul de repede. Prima imagine care ne-a intampinat este cea cu intrarea in sat, si aceasta la randul ei, incondeiata cu motive traditionale.ciocanesti1_tonemappedAm aflat ca fauritorul acestei traditii atipice si unice este Dl. Tomoioaga, fost primar al Ciocanestiului si iscusit mester popular si cioplitor in lemn, cel care a incondeiat pentru prima data o casa a ciocanestenilor. Astazi, casa a devenit muzeu, purtand numele de Casa Muzeu Taran Leontina.

Totul a inceput cand o localnica, Leontina Taran, s-a hotarat sa-si renoveze casa. Acum, casa ei este muzeu, pentru ca este prima care a fost pictata, in anul 1950. Tanti Leontina i-a spus ca isi doreste “sa se uite si Soarele” la peretii ei.2166_14501_11_tonemappedDSC_1538_tonemappedDSC_1535_tonemappedDSC_1532_tonemappedDSC_1545_tonemappedDSC_1552_tonemappedDSC_1553_tonemappedDSC_1560_tonemappedSemnificatie modele

Modelele de pe ouale incondeiate sunt pastrate din generatie in generatie, sunt modele foarte vechi si fiecare are o anumita semnificatie. Astfel, rombul este simbolul intelepciunii, patratul este simbolul inteligentei, cercurile infinitul si eternitatea, plasa sau sita care este separarea binelui de rau, intelepciunea omului de a alege intre bine si rau.DSC_1556_tonemappedciocanesti2_tonemappedScurt istoric al Comunei Muzeu Ciocanesti

Comuna Muzeu Ciocanesti este atestata documentar din anul 1400, intr-un hrisov prin care se consemneaza primirea muntelui Suhard, de catre Alexandru Cel Bun, de la doamna sa Ana, ca danie de domnie.

Ciocanesti a fost prima asezare locuita aparuta in calea ctitorilor Moldovei, incepand cu Bogdan si Dragos, intemeietorul de tara, pana la Stefan Cel Mare si Sfant, in secolul al XV – lea si continuand cu alti domni ai Moldovei care au venit in Ciocanesti, unde au gasit mesteri  faurari pentru armele lor. De aici vine si denumirea comunei  Ciocanesti, de la mesterii “ciocanari de arme” din atelierele lui Stefan cel Mare, din aceasta zona, care l-au ajutat sa apere si sa pastreze pentru noi si pentru “urmasii urmasilor nostril” pamantul sfant si roditor al Moldovei.DSC_1531_tonemappedCiocanarii, fauritorii de arme ai Marelui Stefan

O alta legenda veche spune ca mesterii de la Ciocanesti erau cei care-i faureau armele trebuitoare in luptele cu turcii si Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Se pare ca tot aici s-ar fi inventat buzduganul cu colti.DSC_1539_tonemappedBistrita Aurie si legendele ei

legenda spune ca in vechime aici isi macina diavolul aurul si de aceea undele raului capata sclipiri misterioase, mai ales in asfintit. Legenda, ca toate celelalte, are si o parte de adevar, pentru ca pe Bistriţa Aurie s-a cernut secole de-a randul aur. Exista locuri in Ciocanesti in care se mai vad si astazi urmele vechilor topitorii de aur, dar si dunele de nisip ramase in urma celor care au cernut aurul.

Legenda spune ca sabia Sfantului Voievodului Stefan cel Mare este facuta cu aur din Ciocanesti si ca a fost lucrata aici. De asemenea, se spune ca sageata care a marcat locul sfantului altar de la Putna este aurita aici, cu aur de pe Bistrita.DSC_1530_tonemappedSatul Ciocanesti este in permanent sezon turistic, avand pe tot parcursul anului evenimente specifice:

·        Februarie – FESTIVALUL NAŢIONAL AL OUALOR INCONDEIATE

·        Februarie – CUPA SUHARD, SPORTURI DE IARNA

·        Aprilie/Mai – PASTELE LA CIOCANESTI

·        Iunie-Iulie – MAREA REZERVATIE DE RODODENDRON (BUJORUL RODNEI)

·        August – FESTIVALUL NATIONAL AL PASTRAVULUI

·        August – PLUTA PE BISTRITA  AURIE

·        August – SERBAREA STANII TURISTICE

·        Noiembrie – BALUL GOSPODARILOR

·        Decembrie – COLINZI DE CRACIUN

·        Decembrie – FESTIVALUL OBICEIURILOR SI TRADITIILOR POPULARE

Satul Ciocanesti constituie si un punct de plecare in drumetii de munte catre urmatoarele destinatii: masivul Suhard, Obcina Mestecanis sau Parcul National Muntii Rodnei pe care cu siguranta intr-o alta calatorie nu le vom ocoli.

Nu este de omis nici rezervatia naturala de Rododendron (bujor de munte) si nici drumetiile catre Lacul glaciar Lala, cu ghetari, cum spun descendentii ciocanarilor lui Stefan, vechi „de cand a facut Dumnezeu lumea“.

Ciocanesti este satul caselor “ii“, un loc in care totul este incondeiat, casa, gard, fantana sau chiar podet, demonstrand poate inca o data ca traditiile si datinile noastre populare sunt mai vii ca niciodata in acest loc indepartat din Moldova.

error: Content is protected !!