Geneva – orasul perfect din tara perfecta

Am ajuns in Elvetia spre finalul anului trecut. Am locuit pentru cateva zile intr-un cartier langa Geneva, asa ca fiind aproape nu puteam rata o tura prin acest oras.
Totul este in perfecta stare, perfecta ordine si perfecta curatenie. Masinile sunt perfect parcate in zonele amenajate, iar oamenii merg perfect aliniati pe strada. Elvetia este o tara perfecta.
Se zice ca ce faci in prima zi a anului, aia faci tot anu’. Asa ca am pornit sa vizitam, sa ne plimbam, ceea ce tot anul am facut, deci zicala functioneaza. Am vizitat orasul pe 1 ianuarie, cand toate locatiile de interes turistic erau inchise. Totusi am trecut pe langa sediul ONU, ne-am plimbat pe malul lacului Leman, am mers la Catedrala St. Pierre si ne-am plimbat pe stradutele din orasul vechi.
prin centru
spre zona de shopping, evident ca pe 1 ianuarie era totul inchis
linii perfecte in orasul perfect din tara perecta
Principala institutie din oras este sediul ONU, al doilea dupa cel de la New York. Traditia acestei institutii este insa mai veche in orasul elvetian decat in metropola americana pentru simplu motiv ca in perioada interbelica, aici a functionat Liga Natiunilor, o organizatie premergatoare ONU care a inventat printre altele embargo-urile economice (impotriva Italiei in urma agresiunii asupra Etiopiei) sau militare (impotriva Spaniei din timpul Razboiului Civil intre comunisti si Franco), ambele destul de nebagate in seama.
Sediul ONU este fostul sediu al Ligii Natiunilor (unde Nicolae Titulescu a detinut la un moment dat presedentia Ligii Natiunilor) si se numeste Palais de Nation.
Apoi am mers la pas pe malul lacului Geneva sa vedem Jet d’Eau, cea mai inalta fantana din lume – apa atinge o inaltime de 140 metri, atingand o viteza de 200 km la ora.
Jet D’Eau
pe malul lacului
pe ponton
micul port de pe lac
 
Lacul Geneva sau Lacul Leman (franceza Léman, francoprovensala Lèman) este cel mai mare lac din Europa occidentala. Numele sau, probabil de origine celtica, a intrat în franceza prin intermediul limbii latine. In forma de corn, (sau ca o virgula), lacul are malurile nordice, vestice si estice în Elvetia si malurile sudice în Franta. Frontiera dintre cele doua tari trece prin mijlocul lacului. Lacul Geneva este traversat de la est la vest de catre fluviul Ron.
parculetul de pe malul lacului
Dupa plimbarea de pe malul lacului, am pornit spre orasul vechi. Nu este foarte mare si ca in orice oras vechi, cel mai bine este sa nu va urmati un ghid turistic, ci doar descoperiti frumusetile de la fiecare colt de strada. Trebuie ajuns si la Catedrala St. Pierre, principala catedrala a orasului, faimoasa prin faptul ca aici a predicat protestantul John Calvin, fondatorul cultului calvinist. De sus, se poate vedea panorama orasului si daca e senin, puteti vedea si muntii in departare.
terasa prin orasul vechi  
inscriptie
stradute prin centrul vechi
vedere de sus de la Catedrala St. Pierre
pe straduta ce urca la catedrala
Catedrala St. Pierre
Catedrala St. Pierre
Orasul Geneva nu ofera prea multe atractii turistice, dar daca sunteti in trecere pe langa el, merita o oprire pentru un mic tur, incheiat apoi cu o cafea cu lapte de 20 Euro.
teresa cu cafea cu lapte la 20 Euro
error: Content is protected !!