Din Bucuresti am plecat spre Balea in prima dimineata a celor 32 de ani pe care ii faceam in acea zi. Voiam sa ajung undeva unde sa fie foarte frig, multa zapada si daca se poate cat mai sus. Toate aceste lucruri le gaseam pe Everest, dar am ales Balea Lac, era mai aproape.
drumul spre Telecabina Balea Cascada
Singura modalitate de a ajunge la Balea Lac pe timp de iarna este cu telecabina, adica pe perioada cat Transfagarasanul este inchis intre Balea Cascada, pe partea nordica, in Sibiu, si Cabana Capra, pe partea sudica, in Arges. Bine, sau pe jos, dar nu stiu de ce as vrea sa fac asta, oricat de mult mi-ar placea mie muntele.
Pe drumul spre telecabina termometrul incepe sa arate din ce in ce mai mult sub zero grade, erau deja -8 grd C si ma intrebam sus, la hotel, cate grade vor fi? Aveam sa aflu curand.
Ajunsi la telecabina, cei care asteptau s-au bucurat sa ne vada. De ce? Pentru ca telecabina nu urca decat cu minim 10 persoane, iar cu noi grupul se marea la 8 persoane. Am hotarat sa nu mai asteptam eventualii turisti ce ar mai fi putut sau nu sa soseasca pentru ca deja era tarziu si am decis sa platim noi cei stransi acolo diferenta pentru cele 2 persoane lipsa din grup. Astfel, in loc de tariful normal de 25 RON/persoana, am platit 33 RON la urcare, la coborare am platit tarif normal pentru ca telecabina oricum cobora cu sau fara turisti.
printre nori
In timp ce telecabina urca si se afunda tot mai mult in nori, se auzea trosnind gheata stransa pe firul ei. La un moment dat, aceasta s-a oprit. Am crezut ca nu va mai inainta, insa mecanicul ne-a asigurat ca vom ajunge in siguranta sus, iar aceasta nu este decat o manevra pentru a se echilibra putin inainte de a ajunge la urmatorul stalp. Intr-un final, suntem sus. Ne intampina o vreme de Polul Nord: viscol si vizibilitate sub jumatate de metru. Noroc ca sosise un ghid de la cabana sa ne duca spre hotelul de gheata, altfel nu am fi nimerit drumul. Am mers in sir indian, regretand ca nu ne-am luat ochelarii de schi, ne-ar fi protejat de zapada viscolita si am fi vazut mai bine pe unde mergem.
spre hotelul de gheata
Intrarea in hotel costa 8 lei pentru adulti si 4 lei pentru copii. De banii acestia vizitezi pe langa hotel, Biserica de gheata si complexul de igluuri.
In hotel, putem vedea pe termometru ca sunt -4 grd C, fata de cele -14 grd C de afara. Si brusca incepe sa mi se para mai cald. In fiecare camera se gasesc pături, blănuri şi saci de dormit pentru un somn liniştit. Pentru confortul musafirilor, pe fiecare pat se află o saltea moale cu pături şi blănuri pufoase de animale. Înainte de culcare, musafirii primesc saci călduroşi de dormit.
Va mai amintiti de filmul Star Trek? Asa m-am simtit eu aici, ca intr-o nava spatiala.
pe un fotoliu de gheata
camera in hotel
candelabrul din hotel
sculptura in gheata
pusa la rece pentru la vara
Ghidul ne povesteste ca de Revelion, tot hotelul a fost ocupat de un grup de englezi dornici de distractie si voie buna, iar alcoolul consumat se pare ca nu a ajuns musafirilor.semineul luminat din hotel
În acest sezon, în hotel sunt amenajate 12 camere duble cu pat matrimonial, iar lângă hotel, pentru cei care doresc mai multă intimitate, sunt trei igluuri, fiecare cu pat dublu. Paturile sunt construite din blocuri mari de gheaţă. Decorul celor 12 camerele este în întregime din gheaţă şi diferă în fiecare cameră.
Tema noului sezon este “Carnaval” şi aceasta va sta la baza fiecărui eveniment organizat, dar şi la designul interior al camerelor.
camera din hotel
camera din hotel
Intreband despre istoria constuirii hotelului, aflam de la ghid ca a fost la inceput o idee în care nimeni nu credea. Pentru mulţi a fost o idee nebunească cu mult scepticism şi neîncredere, dar cineva a fost suficient de ambiţios să folosească natura în avantajul său, să o transforme fără să o distrugă, şi să creeze unicul Hotel de Gheaţă din Europa de Est. Astfel, din anul 2005 în fiecare iarnă Hotelul de Gheaţă se reconstruieşte în Munţii Făgăraş din materialele oferite de natură. Blocurile imense de gheaţă, tăiate şi scoase direct din Lacul Bâlea sunt folosite la ridicarea zidurilor, iar zăpada, care este adunată de pe întreg versantul montan, este folosită pentru fixarea cărămizilor de gheaţă şi finisarea zidurilor.
intrarea in Biserica de Gheata
orga sculptata in gheata
biserica de gheata
icoane sculptate in gheata
Aflam ca hotelul a fost inaugurat in decembrie si anul acesta se asteapta sa fie deschis pana in aprilie. In caz ca nu ati apucat sa il vizitati, inca mai este timp.
Am pornit apoi spre cabana Balea Lac pentru a ne incalzi cu un ceai fierbinte pana cand se facea ora de plecare a telecabinei inapoi, spre civilizatie. Aici sus era prea liniste, mult prea multa liniste pentru un obisnuit al agitatiei din capitala.
cabana Balea Lac
cabana Balea Lac
A fost experienta pe care ne-o doream, cu multa zapada, frig si la inaltime.
La multi ani, iubita mea sotzioara!