La Dragomirna

Ne aflam in vacanta prin Bucovina, mai precis la Cetatea de Scaun a Sucevei, de unde am plecat tare dezamagiti pentru ca era in renovare si in afara de macarale si schele nu am putut vedea mare lucru. Asa ca ne-am indreptat spre un loc  care se afla foarte aproape de Suceava. Manastirea fortificata Dragomirna este la 12 km de Suceava, în satul Mitocu Dragomirnei din comuna omonima.800px-Manastirea_DragomirnaPoposind acolo in preajma Sfintelor Sarbatori de Pasti, curtea manastirii era plina de vizitatori. Ce m-a surprins in mod placut e faptul ca erau si multi turisti straini.

Manastirea Dragomirna este un complex manastiresc fortificat din Romania, construit în perioada 1602-1609  de catre mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei, cu ajutorul marelui logofat Lupu Stroici si a fost sfintita in anul 1609. Biserica Manastirii Dragomirna cu hramul “Pogorarea Sfantului Duh”, impresioneaza prin silueta sa alungita, cu o turla foarte inalta. Puternica incinta fortificata a manastirii, cu ziduri prevazute cu drum de straja, goluri de tragere si tunuri de colt masive a fost construita de Domnul Moldovei (1626 – 1629) in anul 1627. Intre elementele care compun complexul monahal exista si o impozanta sala gotica care adaposteste un muzeu de arta medievala, in care se gasesc manuscrise impodobite cu miniaturi ale Mitropolitului Anastasie Crimca. Numele manastirii vine de la mosia Dragomiresti, daruita in anul 1587 de Petru Schiopul tanarului ostas Ilie Crimca – viitorul monah Anastasie – pentru o slujba facuta acestuia in timpul navalirilor cazacesti. Fiu al negustorului Cirstina, Crimca sucevean Ioan si a cneaghinei renunta la cele pamantesti si imbraca haina monahala la Manastirea Putna. In scurt timp, Anastasie Crimca este numit arhimandrit si egumen la Manastirea Galata (1588). Nu mult dupa aceea, in anul 1600, este ales episcop de Radauti si cu ocazia intrarii lui Mihai Viteazul in Moldova, ii depune acestuia juramant de credinta. Va ajunge apoi episcop de Roman (1605), iar din 1607 pana in 1629 pastoreste Mitropolia Moldovei si Sucevei.

Biserica are 42m inălţime şi 9,60m lăţime, fiind foarte îngustă dar fiind cea mai inaltă din Moldova.  Zidurile de aparare care inconjoara manastirea si turnurile inalte ii confera aspectul unui castel medieval. In centrul laturii de sud, se afla turnul portii, cel mai inalt (22,8 metri).

Gangul intrarii, boltit, este brazdat de nervuri decorate cu rozete si motive vegetale stilizate. Doua picturi mai noi, reprezentand-o pe Maica Domnului cu Sfintii Arhangheli si Sfanta Treime la stejarul din Mamvri strajuiesc intrarea de o parte si de alta a gangului.DSC_0211Incepand cu biserica de la Dragomirna, braul devine un element utilizat în arhitectura moldava, amintind de Sfanta Treime sau cele trei virtuti crestine: credinta, nadejdea si dragostea. Acoperisul are forma de clopot si 7 trepte duc in pridvorul bisericii, apoi alte 7 duc pana la altar. Cifra 7 simbolizeaza perfectiunea si implinirea.DSC_1844DSC_1834Pictura urmeaza indeaproape stilul celei de la Sucevita si a fost realizata de patru pictori (popa Craciun, Maties, popa Ignat si Gligorie). S-au distins doua stiluri: unul monumental, cu un desen elegant si unul mai apropiat de miniatura, usor de sesizat in portret. Un element caracteristic este incercarea de sugerare a spatiului (Cina cea de taina).

In interiorul curtii manastirii se poate urca pe ziduri pe o scara extrem de ingusta si cu trepte foarte inalte. Insa privelistea de acolo merita efortul.DSC_1830DSC_1861DSC_1848Prin aceste mici ferestre din ziduri, construite pentru aparare, se poate vedea peisajul din spatele manastirii. Aezarea sa a fost una strategica, fiind despartita de dealul din vecinatate de raul Dragomirna.

Manastirea Dragomirna este înconjurată de ziduri de apărare şi de turnuri înalte dându-i aspectul unui castel medieval.800px-Manastirea_Dragomirna

La poarta manastirii se afla un camping situat intr-o poiana de pini negri si are 11 casute cu cate 2 locuri fiecare, grup sanitar comun, dusuri cu apa calda in permanenta, posibilitate de a servi masa.

In caz ca peisajul va rapeste si va doriti sa ramaneti ceva mai mult de o zi, acest camping poate fi o alternativa la cazarea in manastire.

error: Content is protected !!