Impresii din Atena

In mitologia greaca, orasul Atena a fost denumit asa in urma intecerii intre Atena, zeita intelepciunii, si Poseidon, zeul marilor. Fiindca amandoi isi doreau cu ardoare orasul, fiecare trebuia sa aduca muritorilor de pe Acropole lucrul cel mai folositor. Primul rege al Atenei, jumatate om, jumatate sarpe, Kekrops, a fost arbitrul. Poseidon a lovit stanca Acropolei cu tridentul sau si a facut sa tasneasca apa sarata.DSC_4200Apoi, a venit randul Atenei, care a adus maslinul, care s-a dovedit a fi mult mai folositor. Astfel, Atena a castigat intrecerea, devenind protectoarea orasului.DSC_3990

Am ajuns in Atena prima data pe seara, pe cand trebuia sa ne imbarcam pe ferryboat-ul ce ne ducea in Creta si nu am avut timp sa o vizitam. De aceea, la intoarcere ne-am rezervat 2 nopti sa putem colinda in voie. Am ajuns in Portul Piraeus la intoarcere din Creta, dimineata, pe cand soarele tocmai rasarea.DSC_3687De cand eram copil am fost fascinata de „Legenedele Olimpului” si acum aveam sa ajung pe urmele zeilor. Desi nu mai este asa intalnita credinta pagina, cum e denumita, totusi interesant este faptul ca in urma unei decizii judecatoresti din 26 mai 2006, venerarea zeilor antici  ai Greciei nu mai este ilegala. Exista surprinzator de multi adepti ai relgiei pagane, care considera ca traditia iudeo-crestina a facut mult rau societatii grecesti.

Am pornit asadar din port spre hotel, unde am ajuns destul de devreme, in jurul orei 7, iar cei de acolo ne-au rugat sa revenim in 2 ore pentru a ne putea lua in primire camera. Hm, ce e de facut? Pai sa plecam la o mica plimbare. Am mers pe strazi, am vazut din masina principalele puncte de atractie, am ajuns la Acropole dorind sa bem o cafea la una din tavernele de prin jur, insa la acea ora nu era nimic deschis. Asa ca ne intoarcem la hotel unde de asta data ne putem caza. Lasam bagajele si pornim sa ne plimbam.

Hotelul era destul de aproape ca locatie de Palatul Parlamentului asa ca am mers pe jos, la intoarcere insa am luat metroul, eram rupti de oboseala la cat umblaseram. Principalele zonele turistice din Atena se invart in jurul Acropole. Pe harta metroului statiile: Acropole, Syntagma, Monastiraki, Omonia constituie principalele locatii turistice.

Primul punct de interes in traseul nostru era Piata Omonia. Plateia Omónias sau Piata Armoniei, este formata din piateta si stradutele din jur, aceasta zona fiind una dintre cele mai aglomerate din Atena – trafic, comert si turism. In centrul pietei este o fantana arteziana, iar in jur se afla cladirile unor banci si institutii importante. Piata Omonia a fost facuta in secolul XIX, pentru a realiza o atmosfera cosmopolitana care sa contrasteze cu atmosfera “masculina” din capitala elena.

De aici am continuat pe strazi si stradute drumul spre cladirea Parlamentului pana am dat in faimoasa strada Ermou, un adevarat bulevard de shopping: nicio marca faimoasa nu lipseste. La capatul acestei strazi se afla Piata Syntagma – Piata Constitutiei – numita astfel in amintirea unuia dintre evenimentele cele mai importante din istoria moderna a Greciei: in 1843, regele Otto, de origine germana, a fost silit – in urma unei revolte populare si militare – sa dea supusilor sai greci o Constitutie prin care acestia aveau anumite drepturi politice moderne, miscsorand astfel influenta Marilor Puteri. (Dupa Razboiul de Independenta din 1821-1829, Grecia devenise un regat independent, care functiona insa sub protectia Marilor Puteri europene – Franta, Marea Britanie si Imperiul Rus.)DSC_3710Piata Syntagma e, practic, centrul Atenei, loc de intalnire si punct de pornire in explorarea capitalei grecesti. De aici, poti vedea cladirea Parlamentului grec (fostul Palat Regal), pazit de o soldati in costume traditionale (cu fustanele si ciucuri). Daca-ti plac astfel de lucruri, poti asista la schimbarea garzii, mai discreta in zilele de lucru si mai fastuoasa – cu fanfara si multi soldati – in zilele de sarbatoare. Vechiul Parlament este situat pe strada Stadiou, in aceeasi piata cu statuia lui Theodoros Kolokotronis, comandantul Revolutiei din 1821. Cladirea a fost construita in 1858 – 74, fiind creata de arhitectul francez Boulanger. In spatele cladirii Parlamentului, se afla Gradinile Nationale, un parc frumos, verde si umbros (o sa vezi ce mult conteaza asta in zilele de vara toride), cel mai bun loc pentru o plimbare odihnitoare.

Am avut norocul sa nimerim in fata Parlamentului fix cand incepea schimbarea garzii.DSC_3752DSC_3738DSC_3728DSC_3725DSC_3724DSC_3716DSC_3714Pe trotuarul din fata claridii Parlamentului erau puse garduri de protectie si la un moment dat au inceput sa apara jandarmi. Circulatia pe bulevardul ce trece prin fata a fost inchisa, masini mari ale armatei si politie au blocat orice intrare spre Parlament. Chiar glumeam cu sotiorul meu, oare o sa devenim reporteri de revolte? In concediul de luna trecuta din Istanbul fuseseram la protestele din Piata Taksim.

Pe langa gardul ce limiteaza Gradinile Nationale, in drum spre Zappeio,  se afla un post de politie si vazand ca lucrurile incep sa se agite prin imprejurimi, am zis sa intreb ce se intampla. Si un domn politist foarte amabil mi-a explicat  ca se afla in vizita la Parlament ministrul german al economiei, pe care grecii il „iubesc” foarte mult si de aceea s-au impus masuri sporite de securitate. Eh, zic, asta era, deci nu se anunta nimic deosebit, gen manifestatii sau proteste. Bun, atunci ne continuam drumul spre Gradinile Nationale care sunt inchise, ca masura de securitate, ele fiind chiar langa cladirea Parlamentului.

Trecem mai departe de mai multe masini care blocheaza strada si ma incearca in sentiment de parere de rau, unde erau grecii la inceputuri si unde sunt acum, iata, cu zeci de jandarmi pe strazi care sa ii tina in frau, cu o Europa care nu stie cum sa isi mai ia inapoi datoriil. Pacat de greci! Au pornit atat de bine, dar istoria lor glorioasa de la inceput s-a stins usor. Ce au facut artistii si filozofii lor in ultimii 2500 ani? S-a terminat marmura sau au inceput sa o exporte in totalitate? Atena TREBUIA sa fie maiestuasa dupa asteptarile mele, DAR NU E. Prea multa mizerie pe strazi, haos si parca aspectul Bucurestiului pare cu multi ani inaintea lor.DSC_3773DSC_3705DSC_3774Am pornit spre gradinile Zappeio unde se afla Zappeionul, pe langa Parlament. Este construit de romanul (de origine greaca sau aromana) Evanghelie Zappa, cladirea fiind folosita pentru concursul de scrima de la Olimpiada din 1896. Pentru cei care nu stiu, Zappa este adevaratul fondator al Jocurilor Olimpice Moderne; visul lui a fost sa reinvie vechile jocuri din Olympia si a pus la bataie foarte multi bani pentru acest scop nobil.DSC_3786DSC_3789DSC_3787Ajungem in curand si la Templul lui Zeus, de unde am achizitionat un bilet pentru toate celelalte puncte de atractie: Acropole, temple, muzee, care a costat 12 euro/persoana. Templul Olimpianului Zeus – Olimpeionul sau Templul Olimpianului Zeus este o structura masiva inceputa in secolul VI i.e.n. de Hadrian si continuata pe parcursul a 700 de ani. Avand 43 m latime si 108 m lungime, Olimpeionul este unul dintre cele mai mare temple din lumea antica. Cele 104 coloane corintiene de 17 m inaltime au fost facute din marmura pentelica si doar 15 dintre acestea au ramas in picioare pana astazi.DSC_3805DSC_3817DSC_3835DSC_3843DSC_0118Langa Templul lui Zeus se afla Arcada lui Hadrian, la vest, langa una diontre cele mai aglomerate artere ale Atenei – Leofóros Amalías si a fost ridicata in 131 – 32 i. Hr. Imparatul roman Hadrian a construit mai multe monumente in Atena, printre care si aceasta arcada triumfala ornata cu coloane corintiene. Desi era un filoelen, imparatul nu s-a sfiit sa arate cine domina cu adevarat orasul: pe o parte a arcadei este inscriptionat “Aceasta este Atena, orasul antic al lui Tezeu”, iar pe cealalta parte este inscriptionat “Acesta este orasul lui Hadrian, nu al lui Tezeu”.

De aici ne intoarcem spre casa. Am trecut iarasi prin Piata Syntagma dorind sa luam de acolo metroul, insa a fost imposibil, deoarece era inchis si pazit de jandarmi, metroul nemaioprind in statie. Aceasta era o alta masura de siguranta pentru protectia ministrului german aflat in vizita. Am intrebat un jandarm de unde sa luam alt metrou si ne-a zis ca doar in piata Monastiraki. Asa ca iata-ne ajunsi acolo si invartindu-ne in jur negasind intrarea la metrou. Am intrebat iarasi unde se afla intrarea si ni s-a indicat o cladire absolut obisnuita. Aici unele intrari la metrou nu sunt intocmai cum suntem noi obisnuiti, adica in subteran.

A doua zi am mers de dimineata, sa nu prindem caldura cea mare, in Acropole. Avand biletul luat cu o zi inainte pentru toate obiectivele de acolo ne-a fost lesne sa trecem pe langa cozile interminabile de la intrare.DSC_3833Atena vazuta de sus, de pe Acropole:DSC_0102Acropole reprezinta inceputul, locul in care a luat nastere civilizatia greaca antica: vestigiile pastrate aici – ale templelor Parthenon si Erechteion si ale templului Athenei Nike – sunt cele mai vestite atractii si, totodata, simboluri ale Greciei.  Acropole inseamna oras pe margine si pe intreg teritoriul Greciei puteti vedea astfel de orase antice situate pe un deal inalt, pentru a fi protejat de invadatori. Cea mai cunoscuta insa, este acropola din Atena, aceasta oferind o priveliste impresionanta vizitatorilor. Acest platou stancos cocotat deasupra Atenei contine o gama larga de bogatii arhitecturale si arheologice, majoritatea datand dn perioada clasica a Greciei antice.

Drumul ce urca spre Parthenon este in marea majoritate pe sub umbra pomilor, insa drumul in sine impune dificultati la mers, datorita pietrelor care sunt tocite. Deci  atentie mare cu ce va incaltati!DSC_3888DSC_3885Situl Acropole este inconjurat de o zona publica incantatoare, cu copaci si alei pavate. Cel mai important monument de pe Acropole este Parthenonul, urmat de templul Atenei Nike, Erectheion si Propylea, Noul Muzeu Acropole, Teatrul lui Dionis si Odeonul lui Herodes Atticus. In nordul Acropolei se afla trei mari spatii deschise: Agora, Agora Romana si Biblioteca lui Adrian.

Acropole e dovada simbol a maretiei greciei antice. Cat de mareti  au fost grecii! In anii 500 I.Hr., pe cand Roma nici nu exista, grecii construiau proiecte artitecturale complexe si experimentau democratia in timpul epocii de aur a Atenei. Era vremea in care Pericle inventase sistemul  de vot democratic in randul locuitorilor Atenei antice. Locuitorii orasului isi dadeau cu parerea prin vot asupra proiectelor ce urmau a fi construite. Artitectul Iktinos si maestrul sculptor Fidias sunt cei mai importanti protagonisti ai constructiei templelor Acropolelui.

Grecii credeau in zei, iar zeita Atena era protectoarea orasului. Templele si constructiile antice erau dedicate ei, lui Zeus si Poseidon – cel de-al doilea pretendent al orasului.

Nu voi insista asupra elementelor de pe Acropole pentru ca nu ai cum sa le ratezi: la baza, Teatrul lui Dionysos si Teatrul Herodes (mi s-a parut frumos si bine conservat), apoi Propylaia (poarta de intrare pe platou – impozanta), imediat in dreapta e Templul Atenei Nike(Atena Victorioasa), Parthenonul (principala atractie), Erechteionul si frumoasele lui cariatide pe care le stim din cartile de istorie.

Teatrul lui Dionysos Eleuthereos este aflat foarte aproape de intrare. Teatrul lui Dionyssos este una din atractiile turistice si din cauza faptului ca este aproape complet in picioare. In anumite zile, inca se mai tin reprezentatii aici; din cauza acusticii de teatru antic, esti rugat sa nu vorbesti foarte tare.

De aici drumul incepe sa urce si iarasi sa urce. Noi am reusit sa vedem Acropola in 4 ore, asa ca acordati-va macar o jumatate de zi daca doriti sa vedeti tot.DSC_3915DSC_3882Propylaea, intrarea monumentala, este extrem de aglomerata.DSC_0147DSC_3960DSC_3955Templul Erechtheion este un templu construit in stil ionic. Partea sa principala este impartita in doua sectiuni, dedicate venerarii celor 2 zeitati principale din Attica: Athena si Poseidon-Erechtheus. In partea de sud se gasesc sculpturile faimoaselor Cariatide.DSC_3957DSC_0149DSC_0143Parthenon este cel mai important si mai cunoscut monument al civilizatiei vechi grecesti, fiind deseori considerat simbolul Greciei. Este dedicat zeitei Athena Parthenos, patroana orasului Atena. Constructia sa a durat 9 ani, iar decoratiile exterioare au fost finalizate 6 ani mai tarziu, in 432 B.C. Monumentala constructie a fost initiata de Perikles, supervizata de Pheidias, faimosul sculptor atenian, in timp ce Iktinos si Kallikrates au fost arhitectii cladirii.  Este construit in stil doric, cu 8 coloane pe fiecare din fetele mici si 17 pe cele doua mari. In prezent se afla in renovare.DSC_3956DSC_3903DSC_3907DSC_3910DSC_3916Templul Atenei Nike – Micul și elegantul edificiu aflat la dreapta Propileei este Templul Atenei Nike numit de asemenea și “Templul Victoriei neînaripate”. Ridicat în secolul al V-lea î.Hr. pentru comemorarea victoriilor grecilor aupra perșilor, el este decorat cu o friză ce reprezintă scene de luptă. În acest mic templu, în trecut, atenienii aduceau omagii “fără aripi” Atenei Nike, așa încât ea să nu poată zbura departe de Atena.DSC_3917DSC_0122In spate si spre vest de Acropole te poti plimba prin Agora, centrul vietii ateniene de odinioara. Vei remarca aici Templul lui Hefaistos – cel mai bine conservat templu din lume (tinand cont ca a fost construit in 444 I.Hr.) si Porticulul lui Attalos – o contructie cu colonade, pe doua etaje, restaurata complet.

Templul lui Hefaistos este dedicat zeilor mestesugurilor, Hefaistos fierarul si Atena Ergane. Construit in stil doric, este unul dintre cel mai bine conservate temple antice din Atena, fiind salvat probabil de la distrugere datorita transformarii sale in biserica crestina, aici functionand in perioada dintre secolul VII si pana in 1834 biserica ortodoxa Sf. Gheorghe Akamates.DSC_3985DSC_0158DSC_4013Din Agora se poate merge spre est, prin spatele Acropolei, spre cartierul Plaka o zona pietonala. Imediat la est de Agora admiram Forul Roman (Agora Romana) si Turnul Vanturilor (unul din simbolurile Atenei, construit de un astrolog).

In continuare, deplasandu-ne prin spatele Acropolei, imediat la dreapta, intram in Plaka si dam peste o zona ce seamana cu un mic sat din antichitate: Anafiotika. Aici au stat mestesugarii din insula Anafi (din Ciclade). Au fost adusi prin 1800 de catre regele Otto pentru ai construi palatul. Acestia si-au recreat insula natala aici. Casele dragutze si colorate si stradutzele inguste iti fac o imagine a timpurilor acelea.

Plaka este numita de multe ori “Cartierul zeilor” in literatura greceasca, deoarece delimiteaza “stanca sacra a zeilor” – Acropole. Pentru greci, Plaka detine un loc important – pe vremuri era districtul clasei muncitoare si multe filme din anii 50 – 60 au avut drept cadru casele si stradutele serpuitoare din Plaka. Cea mai mare importanta o capata in timpul Carnavalului, cand mii de greci mascati cutreiera strazile Plakai, aruncand cu confetti.

E o zona potrivita sa iei masa in oras. O sumedenie de taverne(terase) una langa alta isi fac competitie. Proprietarii lor incearca sa agate turisti cu superoferte gen 12 euro – un meniu pt doua persoane, ceea e e aproape jumatate fata de preturile normale. Tot aici ai ocazia sa vezi mici spectacole cu dansuri grecesti, la diferite taverne. Noi am poposit la o taverna sa ne racorim cu un frappe rece si o inghetata, dupa care ne-am continuat plimbarea prin Monastiraki.

Monastiraki este un district istoric al Atenei, care se extinde de la Piata Monastiraki din capatul strazii Athinas, pana la districtul Thission. Vechea denumire a districtului era Monastirion, datorita bisericii Koimisis Theotokou din Piata Monastiraki.DSC_3875Monastiraki inseamna in primul rand traditie si atractii turistice pentru Atena. Monastiraki este privit in general ca un rai al shopping-ului, unde puteti achizitiona orice, de la uniforme naziste la ceasuri cu Monastiraki si coifuri romane, de la antichitati valoroase la nimicuri ieftine. Si noi ne-am pierdut pe stradutele din bazar, luand diverse amintiri de la magazinele de suveniruri.DSC_4027DSC_4025Pe drum vedem balcoane pline cu flori, acest peisaj specific Greciei:DSC_4045Pe seara am dorit sa ajungem la Sounion sa admiram apusul si sa vedem Templul lui Poseidon. Dupa un drum de o ora si jumatate pe o distanta de 65 km am ajuns. Atentie mare daca doriti sa vedeti apusul, templul se inchide la ora 8 seara si traficul la sfarsitul zilei este foarte mare la iesirea din Atena.DSC_4207Templul lui Poseidon din Sounion este unul dintre cele mai importante sanctuare din regiunea Attica, iar cercetarile au scos la iveala artefacte din vremuri preistorice. Sounion Hiron – Sanctuarul Sounion este mentionat prima data in Odisee, ca fiind locul in care Menelaos l-a ingropat pe Phrontes Onetorides, la intoarcerea sa din Troia. Templul lui Poseidon a avut 34 de coloane, dintre care 15 sunt si astazi in picioare. Pe una dintre acestea se spune ca Byron si-ar fi gravat numele.DSC_4161DSC_4200DSC_4120DSC_0181Si  nu se putea incheia altfel concediul nostru frumos decat in lumina romantica a unui apus.DSC_4204

error: Content is protected !!