In Bruges

In Bruges am ajuns in iunie, pe cand eram in vizita la niste prieteni in Knokke, oras aflat la aproximativ 20 km.

Bruges, denumit si Venetia Nordului, este unul dintre cele mai linistite orase in care am fost. In Bruges pare a fi mereu vemea siestei.BruggePrimul lucru pe care l-am remarcat în Bruges este ca nu gasesti locuri de parcare in interiorul orasului, asa ca trebuie sa parchezi undeva in exteriorul centrului istoric. Ca atare am parcat langa gara, unde pentru 2 euro puteai sa lasi masina 24 ore. In restul parcarilor, gaseai acest pret pentru o singura ora.

In Belgia este incurajat transportul cu mijloacele ecologice, si nu cu masina, cum ar fi si cel de mai jos 🙂DSC_8809Pe strada principala, vitrinele te incanta cu delicii din ciocolata, care mai de care mai colorate si mai imbietoare. Greu sa rezisiti tentatiilor, asa ca am gustat cam din fiecare. Aproape din fiecare 🙂Fotor081014114Mergand la pas pe strada principala, ajungi in centrul orasului Bruges, care este parte a patrimoniului UNESCO. Centrul istoric al orasului a fost atent construit inca din Evul Mediu si este pastrat remarcabil si astazi. Bruges-ul este un exemplu de asezamant istoric medieval, ce si-a pastrat cladirile originale de-a lungul secolelor, iar constructiile gotice fac parte din identitatea orasului.DSC_8381Incet, ajungem la principala catedrala din Bruges – Onze Lieuve VrouwenkerkCatedrala Sf. Maria: un turn gigantic, gotic, gri, rasare ca din pamant. Aici se afla singura statuie al lui Michelangelo din afara Italiei – “Madonna si pruncul”.

Dupa ce am dat coltul pe langa turn, am intrat in lumea casutelor de turta dulce, frumos colorate si a canalelor care fac din Bruges o “Venetie a Nordului”. 

Ajungem si in Piata Mare a Bruges-ului – Grote Markt: aici a fost inima comerciala a unui oras al negustorilor si tot aici se afla si cladirea in care negustorii isi tineau banii, turn finalizat acum 500 de ani si care continua sa fie cea mai inalta cladire din Bruges la cei 88 metri ai sai:  Turnul Belfort.DSC_8784DSC_8423Piata Mare sau Grote Markt este mai mereu plina de expozitii sau targuri, noi am prins un targ de mancare thailandeza. Tot ce pot spune este ca a fost delicios tot ce am gustat acolo 🙂DSC_8409O plimbare cu caleasca pe stradutele pietruite costa 35 euro pentru 5 persoane.DSC_8389Strazile pietruite tipic medievale sunt inca preferate asfaltului mult mai confortabil. Multe din cladirile istorice au fost proclamate monumente protejate de consiliul orasului si apartin patrimoniului istoric al orasului. Conditia pentru ca ele sa ramana protejate este ca renovarile si restaurarile sa fie facute in concordanta cu stilul original al cladirii respective.DSC_8516DSC_8513Mergand pe stradute am ajuns intr-o piateta unde se tine in fiecare zi un targ de antichitati. Aici am mai zabovit la umbra admirand tarabele cu exponate. Desi ne aflam in iunie, in Bruges erau deja 25 grade, neobisnuit de cald pentru aceasta perioada acolo. Noi ne-am bucurat ca nu a plouat si am putut sa ne plimbam in voie pe stradute si mai apoi pe canale cu barca.DSC_8549 DSC_8550Zone din acestea parca rupte din alta lume poti descoperi la orice pas in Bruges. Tot oraşul mi s-a parut un mare puzzle de astfel de locuri. Tot ce trebuie sa faci este sa te plimbi la intamplare pe stradute si dupa fiecare colt de strada vei descoperi ceva frumos de vizitat.

Aici nu sunt hoarde de calatori si zeci de magazine de suveniruri, marea masa de turisti sunt belgieni sau olandezi linistiti. Englezii beti, de obicei, se duc la Amsterdam, doar aia din filme se ascund in Bruges!DSC_8504DSC_8495DSC_8376Ca una din capitalele comerciale si culturale din Europa, Bruges-ul a dezvoltat legaturi culturale cu diferite orase din lumea intreaga fiind asociat cu scoala de pictura flamanda primitiva. Centrul Bruges-ului a fost declarat parte a patrimoniului UNESCO in noiembrie 2000.

Am vizitat muzeul Historium, unde istoria orasului prinde viata prin filme interactive si o poveste frumos mesterita. Cladirea cu o vechime de 400 de ani ajuta cu siguranta la evocarea atmosferei. Muzeul este amplasat in piata centrala a orasului.

Dar poate ceea ce mi-a placut cel mai mult a fost panorama pe care o poti vedea de la unul din balcoanele muzeului.

Turnul Belfort, aflat tot in piata centrala din Bruges, poate fi vizitat si ofera cea mai inalta panorama a orasului, dar ofera si un punct de orientare, el putand fi vazut de departe din orice loc al orasului.DSC_8438La parterul muzeului, dupa ce treci de magazinul cu suveniruri, trebuie musai sa mergi prin berarie ca sa poti iesi. De altfel, dupa o ora si jumatate petrecuta in muzeu si caldura de afara, parca nu iti vine sa mergi mai departe fara un mic popas aici.DSC_8478Nu puteam rata o plimbare cu barca pe canalele din Bruges. Plimbarea cu barca cu motor pe canale costa în jur de 7 euro de persoana si este o experienta pe care nu trebuie sa o ratezi. Trebuie sa te inarmezi insa cu muuuulta rabdare, deoarece cozile de pe ponton pot dura si cateva ore, insa merita efortul.

De-a lungul canalelor, am intalnit mai multe pontoane si nu eram siguri de unde anume putem urca pentru a avea un tur complet, dar am descoperit ca se poate lua de oriunde barca, ghidul facand un tur integral si apoi lasandu-te exact pe pontonul de unde ai urcat.DSC_8565DSC_8547DSC_8557Ghidul iti prezinta pe scurt istoria orasului pe care ai ocazia sa il vezi din barca. Tot de la ghid am aflat cat costa o cladire cu doua etaje, el aratandu-ne pe cea care a fost vanduta recent cu suma de 2 milioane de euro unui bijutier evreu.DSC_8755DSC_8743Aproape fiecare casa are o poarta care da inspre canal cu un mic ponton dragut aranjat pentru a putea urca pe barca proprie. M-au impresionat acesti trandafiri uriasi pe care i-am putut atinge in drum si m-am convins ca sunt reali.DSC_8734DSC_8678DSC_8620DSC_8628DSC_8630DSC_8641Ghidul ne poveste ca in fiecare zi, de dimineata pana la orele serii, mai mereu Buffon, catelul de la fereastra, poate fi vazut stand si urmarind cine trece pe sub geamul lui. Viata de caine in Bruges, imi zic 🙂DSC_8654DSC_8603DSC_8581DSC_8545Lebedele erau peste tot pe canale, foarte prietenoase si foarte blande, unele chiar stateau sa la atingi, iar altele parca stiau ca le pozezi si voiau sa iti ofere cea mai buna imagine, ca cea din poza de mai jos.lebadaCapatul croazierei pe canale este in Lacul Iubirii (Lake of Love), apoi ghidul intoarce barca si te duce inapoi la pontonul de unde ai urcat. Imi strang de mana jumatatea si ne bucuram de ceea ce vedem in jurul nostru, impreuna.DSC_8716DSC_8709Ne-am simtit in Brugge ca intr-o poveste, orasul este deopotriva un muzeu in aer liber si un oras romantic, un loc unde cu siguranta ne vom reintoarce.DSC_8639

error: Content is protected !!