Ceasul suna la 5 fara un pic de dimineata. In graba ne pregatim rucsacul, ne luam camera foto si plecam. In lift ne amintim ca am uitat trepiedul pentru camera, dar nu ne intoarcem, din superstitie, vrem sa ne mearga bine. Mergem la rafting. Eu nu stiu sa inot, insa iubitul meu da, ma bazez pe el la o adica. Pe drum ma gandesc ca nu e mare lucru sa faci rafting, urmarisem o gramada de filmulete inainte si mi se parea distractiv si deloc periculos.
Era o zi de septembire, mai mult vara decat toamna. Asa ca ajunsi la locul de intalnire cu echipa cu care aveam sa facem rafting, soarele deja ne incalzea bine. Era o vreme perfecta pentru ceea ce avea sa urmeze.
Rafting pe Siriu, la final de traseu
Echipa cu care am facut rafting este Team Adventure, mai multe despre ei regasiti in link-ul de mai jos:
Ajunsi pe malul raului de unde aveam sa plecam, ni se da echipamentul de rigoare si suntem asigurati ca vom face o tura de 15 km de senzatie. Ne prezentam reciproc cu cei din barca si facem cunostinta si cu skeeper-ul care ne va conduce pe tot parcursul traseului. Apoi ni se spun cateva cuvinte despre rafting, despre echipament si ni se prezinta cateva reguli pe care va trebui sa le urmam.
Echipamentul in rafting este absolut obligatoriu pentru ca purtarea lui va transforma un moment periculos in distractie. Componenta cea mai importanta este vesta speciala, care are o forta mare de flotabilitate, este destul de groasa sa iti protejeze coloana si suficient de flexibila incat sa nu te deranjeze la vaslit.Costumul si incaltamintea iti asigura protectie termica si flotabilitate (te vor ajuta sa plutesti, daca ai avut ghinionul sa cazi in apa).
Casca iti protejeaza fruntea si ceafa de loviturile crengilor si ale coechipierilor, hainele din neopren impreuna cu sosetele tot din acest material asigura deseori confortul in apa de 4-15 grade celsius. Padela face parte din echipamentul de protectie, deoarece se foloseste in cazul in care cazi in apa, pentru a te indeparta de stanci.
Marea majoritate a echipamentului are culori vii, pentru o vizibilitate maxima in apa. Folosind chiar si cel mai bun echipament trebuie tinut cont de faptul ca acesta te protejeaza numai pana la un anumit grad, astfel pentru a evita accidentele, apa trebuie respectata.
Raul Buzau poate oferi senzatii in rafting pe aproape toata perioada anului. Motivul este foarte simplu: zona de rafting se practica dupa barajul Siriu, de unde se uzineaza apa la una sau doua turbine zilnic.
Comunicarea pe ape repezi si involburate poate fi foarte dificila. Astfel, comunitatea de rafting a elaborat o serie de semnale, usor de inteles si de executat. Acestea pot fi executate doar cu mana, sau cu ajutorul unei padele. Toate aceste semne ne-au fost descrise in detaliu de skeeper.
Cu aceste explicatii, mergem sa ducem barca la mal, ne balacim un pic sa ne obisnuim cu apa si apoi la drum.
echipa e gata de aventura
In fata noastra se zaresc cativa bolovani, peste care ne explicase skeeper-ul ca trebuie sa trecem si daca ne oprim pe vreunul, va trebui sa trecem toti in partea opusa barcii si sa sarim astfel incat sa se poata misca ambarcatiunea. Daca sarim prea tare vom rasturna barca, iar prea incet nu se va intampla nimic, barca tot blocata pe bolovan va ramane. Si totusi s-a intamplat: am ramas blocati pe un bolovan si nu o data, ci de mai multe ori. Am efectuat manevrele pe care ni le comanda skeeper-ul intocmai si barca nu s-a rasturnat.
blocati pe un bolovan
Ne oprim la un moment dat sa ne odihnim spre mal, intr-o zona mai linistita a raului. Skeeper-ul ne explica urmatorii pasi: vom avea de trecut de o cascada. Cand am auzit, ma si gandeam la o cadere de apa considerabila, vazusem Niagara, ma gandeam la ceva asemanator, evident, nu de asemenea amploare, dar totusi…
Skeeper-ul ne spune ca acea cascada are o diferenta de nivel de aproximativ un metru si jumatate. Incep sa ma linistesc, imi pare o denivelare a apei, nicidecum o cascada.
pe ape involburate
Daca de cascada am trecut relativ usor, traseul nu s-a terminat inca. Aveam sa ajungem in zona Valhalla, ce se mai numea si masina-de-spalat. Si dupa cum aveam sa vad, apa se invartea intr-un cerc si parea de netrecut.
in apropiere de zona Valhalla
In mitologia nordica, Valhalla este paradisul in care erau dusi razboinicii vikingi dupa moartea eroica in lupta.
Nu stiam daca ma speria mai mult numele Valhalla sau masina-de-spalat, cert este ca am ajuns, eram acolo, in fata cercului de apa si ma asteptam sa cadem, sa ne rasturnam, sa fim salvati de cei de pe mal, intreaga arhiva de filme de la Hollywood se derula in mintea mea.
in zona Valhalla
Nici nu am simtit cand am trecut, parca nu imi venea sa cred. Se terminase aventura.
final de traseu, sfarsit de aventura
Rafting-ul a fost primul sport extrem practicat si prima aventura pe apa. Lista abia a inceput…