Lotusi si nuferi la Baile Felix

In primul nostru concediu impreuna am mers in Ungaria, insa am facut si un popas de cateva zile in Oradea, orasul meu natal si am mers si in Baile Felix.
Baile Felix este o localitate si statiune baleneara in Transilvania, in judetul Bihor, la doar 8 km de municipiul Oradea.
Lotus – rezervatia Baile Felix
In drum spre Baile Felix, intr-o dupa-amiaza torida de iunie, am facut un mic popas si in statiunea 1 Mai. Aici se afla rezervatia cu nuferi termali “Paraul Peta”, unica in tara si destul de des confundata cu lacul din Baile Felix. Datorita apelor termale, rezervatia adaposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unica in Europa, relicva a erei tertiare), pestele „Rosioara lui Racovita” (specie endemica, denumita dupa naturalistul roman Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare).
 Si bineinteles nu am ratat strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din Romania- aprox. 107 ani), unde imi placea sa vin in vacantele de vara pe care le-am petrecut pe aceste meleaguri. Din pacate locul se afla in paragina, asa cum il stiu dintotdeauna, desi are un potential turistic mare.
La doar 2 km de statiunea Baile 1 Mai se afla Baile Felix spre care ne-am continuat drumul.
 Baile Felix este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania, situandu-se pe locul doi, dupa litoralul Marii Negre, in privinta numarului locurilor de cazare din Romania. Izvoarele cu apa geo-termala cu temperaturi de 43–49°C au proprietati curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietati sapropelice.
Rezervatia de nuferi si lotusi este sub forma unui parc, cu multe podete peste nuferi. Lacul este populat cu numeroase specii de pesti exotici si chiar cu broaste testoase.
Lotusi
Nufar
Nuferi
Lotus sau nufar? In lacul din Baile Felix exista si una si alta, un mix interesant de roz si alb. Lotusul de India (Nelumbo nucifera), este mai mare, cu flori roz care tin doar cateva zile, dupa care locul acestora e luat de o mare capsula lemnoasa cu seminte, numai buna de uscat si folosit la decoratiuni. In contrast cu lotusul, nufarul alb (Nymphaea alba), cu florile albe si frunzele intinse pe luciul apei, e un ideal loc de odihna pentru brotacei.
Diferenta majora intre nufar si lotus este aceea ca, daca la nufar frunzele cresc pe suprafata apei, la lotus acestea se ridica la cel putin 20-30 cm deasupra luciului apei.
In India, floarea de lotus este considerata sacra, reprezentand inaltarea spirituala din mijlocul lumii materiale. Floarea de lotus are radacini adanc infipte in mal, ridicandu-se la suprafata baltilor murdare. Creste la suprafata apei, pastrandu-se neintinata si maiestuoasa in mijlocul mizeriei.
Nufar
Lotus
Pentru mine nu era prima oara cand veneam aici, insa pentru iubitul meu da si cum este si pasionat de fotografie, a fost un adevarat loc de inspiratie.
error: Content is protected !!